Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Logo Magazyn
Witamy ponownie, Gość


Wpływ ustrojów na akustykę pomieszczenia - Avcon/Acoustic Manufacture.

09.02.2013 23:00 | palton w Akcesoria
  • Nie możesz edytować tego wpisu
Akustyka wnętrza, staje się tematem coraz bardziej istotnym. Dzieje się tak dla tego, że wiele osób zauważyło, jak duże zmiany wprowadzają różne przedmioty ustawione w pomieszczeniu w którym słuchamy muzykę. Można się spotkać z przypadkami, gdzie przestawienie regału  lub ściągnięcie obrazu ze ściany, powoduje słyszalne zmiany w dźwięku.  Daje to do myślenia, co się stanie gdy w celu poprawy dźwięku, zastosujemy odpowiednie ustroje akustyczne?  Postanowiłem to sprawdzić.  Jak bardzo temat akustyki jest zaniedbany, można się przekonać będąc na wystawie Audio Show. Tam po raz pierwszy miałem do czynienia z rozpraszaczami kolegi forumowego cocacol-a, wtedy  jeszcze zapalonego  diy-owca, a teraz właściciela firmyAcoustic Manufacture. Prawdę mówiąc, nasz forumowy pokój „Diy na AS” zyskał bardzo, właśnie dzięki tym panelom. To dało mi sporo do myślenia,  bo wprawdzie posiadam już pochłaniacze diy z wełny PT80,  to jednak byłem ciekaw zmian,  jakie wprowadzą ustroje o innej konstrukcji w moim domowym audio.

AS 2012 sobota 020.JPG -Tu jeszcze Acoustic Manufacture, jako Diy na AS

Zagadnienia związane z akustyką, są niezwykle skomplikowane i zawiłe. Nie ma oczywistych prawideł, według których powinien się poruszać audiofil. Oczywiście, można znaleźć ogólne informacje, jednak szczegółowych wytycznych nie ma. Taką sytuację powoduje olbrzymia ilość zmiennych, związanych z akustyką danego pomieszczenia, a także z technologią w jakiej są zbudowane kolumny głośnikowe. Te ostatnie mają bowiem różną propagację fal akustycznych wydobywających się z przetworników. W zależności od kąta rozchodzenia się fal, stosuje się inne ustawienie ustrojów akustycznych.  Tak więc trzeba indywidualnie kształtować pomieszczenie,  jednak wielkość i jakość zmian wprowadzanych przez panel wykonany według konkretnej technologii, można dosyć precyzyjnie określić.

Wszystkie ustroje które otrzymałem do testu, są estetyczne i znakomicie wykonane.
Acoustic Manufacture to firma dopiero startująca na rynku, jednak jej założyciel ma wiele doświadczeń związanych z akustyką. Firma wytwarza w tej chwili wyłącznie panele rozpraszające 1 i 2d, wykonane ze sklejki egzotycznej. Wielkość i głębokość poszczególnych elementów,  jest wynikiem odpowiednich obliczeń, co zapewnia najefektywniejsze działanie w zakładanym paśmie częstotliwości. Działanie rozpraszaczy wymaga pewnego odstępu słuchacza od nich, ponieważ w ich okolicachw wyniku rozpraszania, powstają znaczne zawirowania fal. Przyjmuje się, że minimalna odległość powinna wynosić około jednego metra. Zakres częstotliwości w jakich efektywnie działają rozpraszacze to 740-2400 Hz dla 2D i 800-5700 Hz dla 1D.
Panele akustyczne 023.JPG

Firmy Avcon nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to znany producent na rynku audiofilskim, zajmujący się wytwarzaniem kolumn, ustrojów akustycznych, oraz innych akcesoriów związanych z audio. GRAND 11 , to połączenie pochłaniania z rozpraszaniem. Konstrukcja jest o tyle ciekawa, że daje możliwość regulowania proporcji pomiędzy absorpcją a dyfuzyjnością.  Wystarczy dobrać odpowiednią ilość listewek do własnego gustu i potrzeb. Panele są wewnątrz wypełnione wełną mineralną oraz cienką warstwą pianki akustycznej, a z zewnątrz pokryte estetyczną tkaniną w kolorze czarnym.
Panele akustyczne 032.JPG

Chcąc jak najlepiej określić wpływ ustrojów, przetestowałem je w trzech różnych pomieszczeniach posiadających różne systemy nagłośnieniowe. Transport pomiędzy dwoma domami w których testowałem ustroje, nastręczył sporo kłopotów. Kilkukrotnie przewoziłem wszystko dużym kombi i pomimo rozłożenia siedzeń, trzeba było dzielić ładunek na dwa razy. Trud się opłacił, albowiem pozwoliło to na dokładną analizę.
Pierwsze z nich ma dwadzieścia i pół metra  kwadratowego o wymiarach 3,4mx5,9m.  Jest to dosyć kłopotliwe pomieszczenie, ponieważ ma zachwiane proporcje długości, w stosunku do szerokości. Niekorzystne jest też umiejscowienie otworu drzwiowego, które powoduje trudność w odstawieniu kanapy od tylnej ściany.  Dużym problemem jest tu wzbudzający się bas, oraz w zależności od ustawienia  brak blasku wysokich tonów, bądź ich ostrość.
Sprzęt do odtwarzania muzyki składa się z kolumn Dynaudio C3, wzmacniacza mocy Electrocompaniet AW 100, przedwzmacniacza Thule, przetwornika cyfrowo analogowego  Audio Surgery The Protagonist i transportu SB T.
Drugie pomieszczenie jest znane osobom czytającym „Kujawsko-Pomorskie Odsłuchy”. Jest to pokój na piętrze domu jednorodzinnego, posiadające skosy i wykusze okienne, oraz wnękę. Kształt jest nieco zbliżony do kwadratu i ma ok. dwudziestu jeden metrów kwadratowych. Największą bolączką są duże gładkie powierzchnie gołych ścian, które powodują długi czas pogłosu.
System, to kolumny diy o nazwie Space One, lampowe wzmacniacze mocy, oraz SB T w roli transportu.

Trzecie pomieszczenie znajduje się na w tym samym piętrze domu co pomieszczenie drugie, a więc również ma skosy i  wykusze okienne , jednak bardziej podłużny kształt i powierzchnię w przybliżeniu osiemnaście metrów kwadratowych.

Panele akustyczne 043.JPG

Działanie

Celem całej zabawy z ustrojami, była chęć gruntownego zapoznania się z ich wpływem na dźwięk. Nie miałem zamiaru wybierać pomiędzy tymi dwoma firmami, a raczej ustalić jaki rząd wielkości wprowadzą konkretne technologie i w jakich miejscach się najlepiej sprawdzą. Ścierają się różne opinie odnośnie sposobu ustawiania paneli. Jedna z nich mówi o rozpraszaniu za głową słuchacza i tłumieniu za kolumnami. Ostatnio częściej się słyszy o odwrotnym ustawieniu, czyli tłumieniem za słuchaczem i rozpraszaniem za głośnikami. Sprawdziłem obie opcje  i zdecydowanie wolę drugie rozwiązanie.
Każde typowe pomieszczenie ma odbicia, jedynym wyjątkiem, są komory bezechowe. We wszystkich pomieszczeniach testowych, wpływ ustrojów był bardzo wyraźny.  Nawet ustawienie pojedynczego panelu, było słyszalnie zauważalne.
W pierwszym pokoju, najlepsze efekty przyniosło ustawienie rozpraszaczy  w narożnikach za kolumnami, oraz na tylnej ścianie.  Ustroje  Avconu stały po bokach kolumn, nieco za ich linią. Takie ustawienie paneli  dawało najlepsze efekty,  które były prawdopodobnie związane  w dużej mierze z tym, że otwór bass reflex kolumn został wyprowadzony do tyłu. Zatykanie tego otworu gąbką, powodowało zmniejszenie potęgi i skali dźwięku. Poprzez odpowiednie ustawienie ustrojów, udało się połączyć potęgę z kontrolą niskich częstotliwości. Pomimo, że panele teoretycznie działają szczególnie w średnicy pasma, to jednak zdecydowanie pomagały również w zakresie basowym. Dynaudio posiadają odwróconą  w stosunku do tradycyjnej kolejność głośników w kolumnie (głośnik wysokotonowy na dole, nisko tonowy u góry). Prawdopodobnie dlatego wszelkie próby z rozpraszaniem bądź tłumieniem w miejscach pierwszego odbicia, każdorazowo dawało efekt zbytniego przyciemnienia dźwięku i zabrania części wybrzmień wysokich tonów.
W drugim i trzecim pomieszczeniu podstawowa zasada była podobna. Najlepsze efekty dawało ustawienie rozpraszaczy na ścianie za kolumnami. Tym razem panele Avconu doskonale się sprawdziły w miejscu pierwszych odbić, lub na ścianie za stanowiskiem  odsłuchowym. Dodatkowo w trzecim pokoju, można było zastosować rozpraszanie również za głowami siedzących.  Było to możliwe, ze względu na znaczne oddalenie kanapy od tylnej ściany – ponad jeden metr. W tym wypadku wszystko zależało od użytych kolumn, jednak w efekcie końcowym wolałem ponownie Grand 11 w miejscach odbicia.
Ustroje akustyczne, poza ilościowym wyrównaniem charakterystyki, wpływają również na doznania przestrzenne. Przy odpowiednim ustawieniu, scena staje się większa i dokładniejsza, a instrumenty są precyzyjniej umiejscowione. Jednak nieumiejętnie ustawione ustroje, mogą też wpływać negatywnie na dźwięk. Zaobserwowałem to w trakcie ostatniego spotkania "Kujawsko-Pomorskich Odsłuchów", gdzie zdecydowanie zbyt mocno wytłumiłem pomieszczenie. Objawiło się to znacznie gorszą przestrzenią i mniejszym blaskiem, chociaż bas zyskał na kontroli. Wszystko zatem wydaje się być żmudnym dobieraniem złotego środka i jak zwykle w audio, trzeba mieć do tego odrobinę cierpliwości.

Panele akustyczne 041.JPG Panele akustyczne 034.JPG

Moją rekomendację daje obydwu producentom. W zależności od potrzeb, powinniśmy stosować jedne bądź drugie panele.  Ustroje Acoustic Manufacture są wyspecjalizowane w rozpraszaniu i tą rolę wypełniają doskonale. Z kolei Avcon stara się być uniwersalny, jednak w porównaniach do pochłaniaczy diy z PT 80 i testowanych równolegle rozpraszaczy, okazało się, że są one bliższe tym pierwszym. Gdybym miał opisać moje odczucia cyframi, to - Acoustic Manufacture są w 95% rozpraszaczami a w 5% tłumią.  Avcon to tłumienie 80-100% i rozpraszanie w 0-20% (w zależności, od ilości użytych listewek).  Najlepsze efekty daje mieszanie obydwu rodzajów paneli. Napisałem wcześniej, że nawet ustawienie pojedynczego ustroju daje duże efekty. Jednak naprawdę efektywne zastosowanie, będzie wymagało minimum 4 paneli Acoustic Manufacture, lub dwóch Avconu.

Najlepszą reklamą niech będzie to, że zarówno jedne jak i drugie ustroje, nie wróciły z powrotem do producentów.



Tekst i zdjęcia:
Robert Trzeszczyński


Producent: Avcon
Model:
GRAND-11
Cena: 899zł /szt

Kontak: 606917718
Strona producenta:
http://www.avcon.com.pl/

-----------------------------------------------------

Producent: Acoustic Manufacture
Cena netto: 320zł 1D, 280zł 2D

Kontakt: 606630500


Strona producenta: http://acousticmanufacture.com.pl/

Załączone miniatury

  • Panele akustyczne 002.JPG
  • Panele akustyczne 021.JPG
  • Panele akustyczne 027.JPG
  • Panele akustyczne 036.JPG
  • Panele akustyczne 044.JPG

31 komentarzy


Surykatka
11.02.2013 15:46
Zdecydowana poprawa przy panelach Avcon!nie sadzilem ze az taka moze byc poprawa pustego pomieszczenia po zastosowaniu 2paneli Model: GRAND-11
Polecam wszystkim borykajacym sie z akustyka pomieszczenia
  • Zgłoś
Zgadza się, niemal w każdym wypadku poprawa dźwięku jest znaczna. Do tego estetyka wykonania powoduje większą akceptowalność takich wynalazków, przez nasze piękniejsze połówki. Widziałem już co nieco różnych ustrojstw, jednak wykonanie nie było tak perfekcyjne.
  • Zgłoś
Ja z kolei używam w większości dyfuzorów Acoustic Manufacture w miejscach pierwszych bezpośrednich odbić dźwięku. Redukują znakomicie zjawisko efektu grzebieniowego oraz wyrównują czas pogłosu w pomieszczeniu.
Scena jest 3d z niesamowitą reprodukcją pozornych źródeł dźwięku. Przekaz muzycznie nie jest maskowany dźwiękami odbitymi, pojawiają się smaczki, których nie było słychać bez dyfuzorów. Też polecam wszystkim chcącym słuchać swojej ulubionej muzyki w komfortowych warunkach akustycznych.
  • Zgłoś
Pytanie co polecacie zrobić w pokoju, w którym z racji dużej powierzchni na razie gołych ścian jest duży pogłos - stosować raczej ustroje pochłaniające czy rozpraszające ?  Mam sporo miejsca wokól zestawów (z boku i z tyłu),  natomiast sama kanapa stoi bezpośrednio przy tylnej  ścianie.

Problemów z ilością basu i jego kontrolą nie mam żadnych, natomiast zbyt duży pogłos wpływa niekorzystnie na zbyt dużą ostrość dźwięku, szczególnie przy zwiększaniu głośności. Chciałbym również uzyskać polepszenie sceny, ale w zakresie poprawienia jej wieloplanowości, natomiast bez znaczącego przesuwania jej linii za zestawy.
  • Zgłoś

Użytkownik barni dnia 11.02.2013 - 17:53 napisał

Pytanie co polecacie zrobić w pokoju, w którym z racji dużej powierzchni na razie gołych ścian jest duży pogłos - stosować raczej ustroje pochłaniające czy rozpraszające ?  Mam sporo miejsca wokól zestawów (z boku i z tyłu),  natomiast sama kanapa stoi bezpośrednio przy tylnej  ścianie.

Problemów z ilością basu i jego kontrolą nie mam żadnych, natomiast zbyt duży pogłos wpływa niekorzystnie na zbyt dużą ostrość dźwięku, szczególnie przy zwiększaniu głośności. Chciałbym również uzyskać polepszenie sceny, ale w zakresie poprawienia jej wieloplanowości, natomiast bez znaczącego przesuwania jej linii za zestawy.


Proponuję założyć wątek w dziale AKUSTYKA - tam uzyskasz pomoc. Oczywiście też postaram się pomóc.
  • Zgłoś
Próbuj jak najwięcej rozpraszać. Za głową niestety się nie da, więc pozostaje tłumienie. Jeśli nie ma problemów z basem, to można użyć cieńszych pochłaniaczy, co zmniejszy nieco koszty. Avcon robi panele 6cm, te które testowałem mają 11. Na walkę z pogłosem w zupełności wystarczy.
  • Zgłoś

Użytkownik Imacman dnia 11.02.2013 - 17:30 napisał

Ja z kolei używam w większości dyfuzorów Acoustic Manufacture w miejscach pierwszych bezpośrednich odbić dźwięku. Redukują znakomicie zjawisko efektu grzebieniowego oraz wyrównują czas pogłosu w pomieszczeniu.
Scena jest 3d z niesamowitą reprodukcją pozornych źródeł dźwięku. Przekaz muzycznie nie jest maskowany dźwiękami odbitymi, pojawiają się smaczki, których nie było słychać bez dyfuzorów. Też polecam wszystkim chcącym słuchać swojej ulubionej muzyki w komfortowych warunkach akustycznych.

Wszystko zależy od pomieszczenia. Zresztą trzeba pamiętać, że panele Avconu też nieco rozpraszają.
  • Zgłoś
Robert - fajna recenzja, dziękuję. Super, że to coś z mojej działki :)
  • Zgłoś

Rezyslaw
11.02.2013 20:47
Co zależy od pomieszczenia?Zasada jest prosta, używając dyfuzorów takich jak Acoustic Manufacture zawsze jest porawa mocno słyszalna bez ryzyka przetłumienia,pieniądze śmieszne za to co oferują te dyfuzory
  • Zgłoś

wit-told
11.02.2013 21:59
fajnie, że zaczynamy zwracać uwagę na akustykę, a nie tylko super sprzęciory. dodatkowy plus, że aby to dobrze ustawić trzeba się nanosić i naprzestawiać. ale warto. do tego te Avcony są naprawdę atrakcyjne wzorniczo, raczej tłumiące, ale wszystko kwestią optymalizacji ustawienia listewek;-)
a na puste pomieszczenie i gołe ściany to najlepiej trochę gratów, kwiatków, obowiązkowo gruby dywan na podłogę, jak połówka pozwoli to kilimki na ścianę, jak nie pozwoli to iść po 3/4 i też pozawieszać;-)
  • Zgłoś

Acoustic Lab
11.02.2013 22:18

Cytat

Wystarczy dobrać odpowiednią ilość tekstylnych listewek do własnego gustu i potrzeb.
Tekstylnych to chyba by znaczyło zrobionych z materiału, a wg mnie listewki w panelach AVcon są zrobione z tworzywa.
  • Zgłoś
Dzięki za uwagę, już poprawiłem.
  • Zgłoś

Użytkownik Rezyslaw dnia 11.02.2013 - 20:47 napisał

Co zależy od pomieszczenia?Zasada jest prosta, używając dyfuzorów takich jak Acoustic Manufacture zawsze jest porawa mocno słyszalna bez ryzyka przetłumienia,pieniądze śmieszne za to co oferują te dyfuzory

Wszystko zgoda, tylko czasami trzeba tłumić. To jest właśnie zależne od pomieszczenia.
  • Zgłoś

Użytkownik barni dnia 11.02.2013 - 17:53 napisał

Pytanie co polecacie zrobić w pokoju, w którym z racji dużej powierzchni na razie gołych ścian jest duży pogłos - stosować raczej ustroje pochłaniające czy rozpraszające ?  Mam sporo miejsca wokól zestawów (z boku i z tyłu),  natomiast sama kanapa stoi bezpośrednio przy tylnej  ścianie.

Problemów z ilością basu i jego kontrolą nie mam żadnych, natomiast zbyt duży pogłos wpływa niekorzystnie na zbyt dużą ostrość dźwięku, szczególnie przy zwiększaniu głośności. Chciałbym również uzyskać polepszenie sceny, ale w zakresie poprawienia jej wieloplanowości, natomiast bez znaczącego przesuwania jej linii za zestawy.

Jeśli problemem jest pogłos to najskuteczniejsze wg mnie będzie zagospodarowanie sufitu.
Ja zastosowałem podwieszany sufit akustyczny i bardzo łatwo sprawdzić jak mocno redukuje pogłos w pomieszczeniu - choćby przechodząc z jednego pomieszczenia do drugiego klaskając.
Sufit i podłoga to największe powierzchnie odbijające.
  • Zgłoś
Zagospodarowanie sufitu, jest zapewne pomocne. Szczególnie tam, gdzie trudno wstawić ustroje. Z drugiej jednak strony, panele są przenośne i nie wymagają remontu w domu. Pewnie dobrze mieć jedno i drugie ...
  • Zgłoś

jozwa maryn
13.02.2013 10:26
Swego czasu, nie bardzo wiedząc, co jeszcze mogę zrobić z pomieszczeniem, które miało nie za dobry kształt, wysokość i w ogóle, kupiłem kilka m2 grubego płótna i prima vista w pół godziny zrobiłem z tego podwieszany element akustyczny na pół sufitu. Lampa (uwaga!) świeciła z góry PRZEZ płótno. Wyglądało to trochę jak monstrualny lampion, a trochę jak hamak, ale rzeczywiście miało wpływ na akustykę pomieszczenia. Goście byli pod wrażeniem. Jeśli kto wariat, może popróbować - tanio i ciekawie.
  • Zgłoś
Równie "zdecydowaną poprawę" uzyskuję po wstawieniu dwóch szaf, kompletu tapicerowanego, biblioteczki i powierzeniu zasłon. Plus jest dodatkowo taki że w tej samej cenie mam od razu meble zamiast koszmarków z gąbki i wygiętego HDF.
Wytłumienie sufitu to już trochę więcej zabawy i niekoniecznie estetycznej.
  • Zgłoś
Równie "zdecydowaną poprawę" uzyskuję po wstawieniu dwóch szaf, kompletu tapicerowanego, biblioteczki i powieszeniu zasłon, oraz wykładziny i dywanu. Jak mało to można jeszcze coś powiesić na ścianach albo samemu zrobić dyfuzory z gąbki - były nawet takie półwalce sprzedawane przez producenta pianki tapicerskiej ze Zgierza.

Plus jest dodatkowo taki że w tej samej cenie mam od razu meble zamiast koszmarków z gąbki i wygiętego HDF
Wytłumienie sufitu to już trochę więcej zabawy i niekoniecznie estetycznej.
  • Zgłoś

Użytkownik Arku dnia 13.02.2013 - 19:00 napisał

Jak mało to można jeszcze coś powiesić na ścianach albo samemu zrobić dyfuzory z gąbki - były nawet takie półwalce sprzedawane przez producenta pianki tapicerskiej ze Zgierza.
Zwykłe umeblowanie takiego postępu w odsłuchu nigdy nie zrobi.
A robienie ustrojów samemu czy wieszanie gąbek tapicerskich to właśnie nazywa się koszmarki. Przechodziłem to wszystko, wiem. Teraz inni już nie muszą błądzić :). Chyba... że na własne życzenie.

I pomyśleć, że było wiele osób przeciw utworzeniu zakładki "Akustyka" :)))). Dobrze, że udało nam się to jednak przeforsować. Miło teraz czytać jak wiele osób dzięki temu może teraz jeszcze przyjemniej słuchać muzyki w swoich domowych zakamarkach :).
  • Zgłoś

Użytkownik Arku dnia 13.02.2013 - 18:52 napisał

Równie "zdecydowaną poprawę" uzyskuję po wstawieniu dwóch szaf, kompletu tapicerowanego, biblioteczki i powierzeniu zasłon. Plus jest dodatkowo taki że w tej samej cenie mam od razu meble zamiast koszmarków z gąbki i wygiętego HDF.
Wytłumienie sufitu to już trochę więcej zabawy i niekoniecznie estetycznej.

Poczytaj w zakładce akustyka, jeden z kolegów wstawił przed regałem z książkami, panele akustyczne. Też mu się wydawało, że regały, to najlepsze wyjście. Meble nie są złe, ale efekty są nieprzewidywalne. Panele łatwiej dostroić do potrzeb i w razie potrzeby można szybko przestawić.
  • Zgłoś
Wszystko jest ok jeżeli jet to pokój przeznaczony  do słuchania muzyki  wyłącznie .
Osobiście nie oszpecił bym tak  salonu ,Zestaw zagrałby na pewno lepiej lecz gdybym spojrzał na  panele to psułoby  cały efekt .
Moją aranżacje wykonałem z płytek Stegu -model colorado (zaznaczam że nie mam nic wspólnego z  producentem ) bardzo grubych zasłon i rozłożystych kwiatów  w rogach i w newralgicznych miejscach dwóch  dużych   akustycznych naściennych plecionych z płótna  paneli w stylu ala egipskim robionych na zamówienie   które się pięknie komponują z wystrojem i ścianami  .
Większe  zmiany są dla mnie nie do zaakceptowania ale oczywiście nie neguje  tych paneli !!!!  wyrażam własną opinie tyko na temat estetyki a nie efektów jakie one przynoszą !!!
  • Zgłoś
Zdjęcia nie oddają urody paneli. Naprawdę są one bardzo ładne. Gdybyś je zobaczył i posłuchał jak duży mają wpływ, nie mówiłbyś o "oszpecaniu" pokoju. Dla mnie największa wada, to utrudnienie w przemieszczaniu się, bo zajmują trochę miejsca. Można też iść bezkompromisowo (jak Piano) i zbudować dodatkowe ściany z paneli, które pokrywa się płótnem w odpowiednik kolorze.
http://www.audiostereo.pl/historia-pewnego-kompromisu_100591.html
  • Zgłoś

Surykatka
17.02.2013 19:06
To prawa! zdjecia nie oddaja prawdziweo uroku paneli.Najperw kupilem 2 mniejsze po czym zamowilem 2Najwieksze dodatkowo.Zmiana w akustyce byla nie do opsania.Nic tylko Polac nowym Nabywcom....
  • Zgłoś

goliatpl
18.02.2013 23:09
Robert, bardzo dobrze czyta się Twoją recenzję, masz łatwość pisania... A nie każdy to potrafi! :) Brawo! :)

Pozdrawiam
  • Zgłoś
Po przetestowaniu paneli zamówiłem 7 sztuk dopasowanych kształtem do pomieszczenia. Jakość wykonania jest rewelacyjna a możliwości kreowania wyglądu za pomocą różnych kolorów materiału i bejcy czy tez lakierów pozwala na dopasowanie do praktycznie każdego wnętrza. Ponadto kontakt z Panem Przemkiem jest bardzo dobry. Polecam.
  • Zgłoś

hdcinema
14.03.2013 13:41
Bez urazy, ale ten tekst to jeden bełkot bez choćby podstawowej wiedzy na temat akustyki.

Co to znaczy "bardzo wyraźny wpływ" albo "słyszalnie zauważalne" ?

Jak panel działający od 400 Hz poprawia nam bas?
  • Zgłoś

hdcinema
14.03.2013 13:43

Użytkownik lorecci dnia 12.02.2013 - 14:17 napisał


Użytkownik barni dnia napisał

Pytanie co polecacie zrobić w pokoju, w którym z racji dużej powierzchni na razie gołych ścian jest duży pogłos - stosować raczej ustroje pochłaniające czy rozpraszające ?  Mam sporo miejsca wokól zestawów (z boku i z tyłu),  natomiast sama kanapa stoi bezpośrednio przy tylnej  ścianie.

Problemów z ilością basu i jego kontrolą nie mam żadnych, natomiast zbyt duży pogłos wpływa niekorzystnie na zbyt dużą ostrość dźwięku, szczególnie przy zwiększaniu głośności. Chciałbym również uzyskać polepszenie sceny, ale w zakresie poprawienia jej wieloplanowości, natomiast bez znaczącego przesuwania jej linii za zestawy.
Jeśli problemem jest pogłos to najskuteczniejsze wg mnie będzie zagospodarowanie sufitu.
Ja zastosowałem podwieszany sufit akustyczny i bardzo łatwo sprawdzić jak mocno redukuje pogłos w pomieszczeniu - choćby przechodząc z jednego pomieszczenia do drugiego klaskając.
Sufit i podłoga to największe powierzchnie odbijające.


Dokładnie.
  • Zgłoś
czyli wyrzucamy wzystkie meble z pokoju i zastawiamy pokoj panelami, bardzo praktyczne rozwiazanie......?
bez przesady troche wyobrazni i mozna pogodzic akustyke z estetyka
  • Zgłoś

Użytkownik hdcinema dnia 14.03.2013 - 13:41 napisał

<br />Bez urazy, ale ten tekst to jeden bełkot bez choćby podstawowej wiedzy na temat akustyki.<br />
<br />
Co to znaczy &amp;quot;bardzo wyraźny wpływ&amp;quot; albo &amp;quot;słyszalnie zauważalne&amp;quot; ?<br />
<br />
Jak panel działający od 400 Hz poprawia nam bas?<br />
Samego basu wiele nie zmieni ale jego percepcja odbioru dla ucha, w wyniku  zmian wprowadzonych przez panele w wyższym paśmie, zmieni się wyraźnie. Tak wiec jak ktoś pisze ze tylko pomiary prawdę mówią to bez urazy ale to tez belkot. Bo pokazuje braki wiedzy w psychoakustyce. Nie samą fizyczną akustyką czlowiek żyje.  Niestety.
  • Zgłoś
Można skasowac post z 11.32 . Miała być edycja a wyszedł osobny post. I ten też zbedny.
  • Zgłoś
Nie masz uprawnień do pisania komentarzy. Zarejestruj się lub zaloguj.
Jeśli posiadasz już konto na Facebooku, możesz się zalogować bez rejestracji ( logowanie przez Facebook).



Zobacz też

Relacja z Audio Show 2009 cz.1

Analogowy Show 2013

iFi iDSD Micro

Musical Fidelity MX-VYNL

Onkyo TX-RZ1100

Wyszukaj Artykuł

Przystępując do Klubu zyskujesz:

  • Dostęp do dodatkowych artykułów i testów sprzętu
  • Zniżki na zakupy w sklepach partnerskich
  • Kartę członkowską Klubu
  • Możliwość udziału w cyklicznych spotkaniach klubowiczów:
    • spotkania ze specjalistami z branży audio
    • spotkania z innymi audiofilami
    • darmowy catering
  • Przypisanie do grupy "Klubowicz" na forum, a co za tym idzie:
    • większą skrzynkę na wiadomości PW
    • możliwość edycji własnych postów przez 30 minut od publikacji
    • większe limity na umieszczane załączniki
    • większe limity w zakładce Galeria
    • większe limity w zakładce Blogi
    • możliwość tworzenia blogów prywatnych i tylko dla przyjaciół


Najnowsze komentarze





Klub.AudioStereo.pl - Artykuły, porady, felietony, konkursy, recenzje audio, testy sprzętu i wiele innych ciekawych informacji.
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Audiostereo dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj